Oratorium 3: Een vrouw voor Isaak

[klik hier voor de slottekst – over de ‘imagined author’ van de verhalen

Oratorium 3, Genesis 24: Eliëzer op zoek naar een vrouw voor Isaak

dinsdag 7 mei 2019: 20u00 Kerk ‘De Brabantse Olijfberg’ Lange Winkelstraat 5, 2000 Antwerpen Solisten (reciet, dialogen, turbae-koor) en Walckerorgel Muziekstijloratorium: Mendelssohn-achtig

Oratorium3_tekstboekje
 • PROGRAMMA:
 • Felix Mendelssohn-Bartholdy: Prelude en fuga in G-groot, opus 37 nr. 2 (1837)
 • Introductie
  • Oratoriumeen vrouw voor Isaak (Willem Ceuleers, opus 940a – 2019)
   Vertelster: Annelies Coene
   Abraham: Lieven Van den Eede
   knecht: Willem Ceuleers
   Rebekka: Hilde De Bleser
   Laban: Luk Verlackt
   Walckerorgel-1907: Urbain De Wilde
 • Slotwoord (terugblik op seizoen)
 • Josef Gabriel von Rheinberger: Sonate nr. 7 in fa-klein, opus 127 (1882)

Genesis 24

Sara is gestorven en Abraham is nu echt oud. Hij voelt dat zijn einde nadert. Nog één ding moet hij doen voor hij sterft. Dat is zorgen dat Isaak ‘goed terecht komt’. En dat betekent voor hem twee dingen .

 1. Isaak mag niet terugkeren naar zijn familie in Haran
 2. Isaak mag niet trouwen met een Kanaänitische vrouw.

De reden is simpel: Beide zou verraad zijn aan alles waarvoor hij – Abraham – geleefd had. Uweet nog: ga uit uw land, weg van uw familie… naar een land dat ik u wijzen zal. Dáár zal ik u tot een groot volk maken en zult gij tot zegen zijn… Er was dan wel niet veel van in huis gekomen, concreet, of om precies te zijn: eigenlijk niets, maar Isaak moet en zal die lijn voortzetten. Dus niet terug naar zijn familie/land, en niet opgaan in de locale bevolking, maar trouwen en kinderen krijgen in Kanaän en daar het avontuur van het leven in geloofsvertrouwen (de bonne foi) voortzetten. Dus wordt de knecht (Eliëzer) op pad gestuurd om een niet-Kanaänitische vrouw te zoeken voor Isaak – Isaak moet echter thuis blijven, wachten. En als dan hij zijn vrouw ontmoet, dan kan hij de levensstijl van Abraham voortzetten, en hij uitgroeien tot een groot volk. [ t’zal niet zijn, maar pas bij zijn zoon Jakob wordt het meer dan 2 kinderen] Maar dat is voor later. Isaak moet gaan leven, in vertrouwen dat wat God belooft ooit nog wel eens vervuld zal worden, ookal zie je er niets van, ookal breekt het je bij de handen af. De apostel Paulus heeft dus wel een punt als hij Abraham de ‘vader van alle gelovigen’ noemt. Hij heeft zal ik maar zeggen een bijzonder groot geestelijk nageslacht : Allen die zo door het leven gaan, gelovend, hopend, liefhebbend, falend, maar niet opgevend… ‘zijn Abraham geslacht’.

Vandaag dus het laatste grote verhaal… een novelle is het. Ik hoef daar niet veel over te vertellen. Het verhaal is duidelijk, wordt rustig verteld… met herhalingen voor ’t geval u de draad kwijt was. En de hoofdrolspelers, u moet er maar eens op letten – hebben allemaal een eigen karakter.

Oh ja, de verteller is deze keer een vrouw. Annelies Coene zingt de rol. En dat komt goed uit, want ik denk namelijk stiekem, dat de schrijver van de oerversie van veel van de beste Genesisverhalen… misschien wel een vrouw was. Ik zal dat straks nog een beetje toelichten.

Voor nu: sit back, relax… en laat u door de verteller meenemen naar een andere wereld, in lang vervlogen tijden