Muzische vieringen (maandelijks)

in de Brabantse Olijfberg (Lange Winkelstraat 5, 2000 Antwerpen, 10u30)


  • 9 juni: Willem Ceuleers, klarinetkwartet nr. 1 en Claude Debussy (delen uit Children’s corner – bewerkt voor klarinetkwartet): Thema van de viering: “Zijn wij vrije mensen, of dansen wij naar de pijpen van X?” Meer info vindt u hier
  • 8 september: 16de eeuwse cross-over (werelds, kerkelijk) met psalm 138 (geneefse tekst en melodie) getoonzet door Jacques Arcadelt (gekend wegens z’n seculiere muziek, m.n. madrigalen), en psalm 124 (nisi quia dominus) van Nicolas Payen, hofcomponist van de Habsburgers, begraven in Brussel (st. Goedele), te horen in de Protestantse kerk van Antwerpen .
  • 13 oktober: Claude Lejeune (ca. 1530 – 1600):  een Franse psalm op Latijnse versvoet:  Pseaume cent-trente-sixiesme, uit ‘Pseaumes en vers mezurez’. Lejeune was een overtuigde en openlijke hugenoot, en bleef toch in Frankrijk actief. Een koninklijke beschermende hand hield hem in leven. Hij werkte samen met het dichterscollectief: la Pléiade (Ronsard, De Baïf). Ook deze psalmzetting past in dit kader.
  • 10 november: De Actus Tragicus van Bach: “Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit”. BWV 106. Passende muziek voor de zondag voor 11/11
  • 8 december: Wachet auf ruft uns die Stimme, Corale Concertato à 3 voci et 2 Violini con il Basso Continuo (Diterich Buxtehude)

Sinds 2022 organiseert Procant vzw in samenwerking met de Brabantse Olijfberg één keer per maand een muzische viering in de Protestantse Kerk (Lange Winkelstraat 5). Een substantieel muziekstuk wordt tijdens de viering uitgevoerd, waaromheen de liturgie is opgebouwd. De muziek moet het doen, ‘verkondigen’. Dat kan een motet zijn (oud of nieuw), een oratorium of een uitgebreide psalm/gezangbewerking. Zangers en instrumentisten (vrijwilligers), voeren de werken uit, in een bezetting die afhankelijk is van de stijl van het muziekstuk. Willem Ceuleers is de muzikaal verantwoordelijke. Dick Wursten verzorgt de invulling en meestal ook de duiding ter plaatse. Qua concept oscilleren deze vieringen tussen een concert spirituel en muzikale eredienst.

Overzicht voorbije muzische vieringen

2022