In den hemel is een dans

Les Amis de Versailles

Op zaterdagavond 14 januari 2017 veranderde de protestantse kerk aan de Lange Winkelstraat even in een dépendance van het hof van Versailles.

Louis XIV en zijn vrouw vereerden de ruim 100 gasten met hun aanwezigheid en onder de deskundige leiding van Katty Wtterwulghe mochten de aanwezigen getuige zijn van een dans- en muziekavond geheel in stijl. Het was een lust voor het oog en het oor.

De muziek werd verzorgd door Het Antwerps Barokensemble (Pauline Bergsma & Jef Van Boven, traverso — JeongSun Goo barokviool — Hilde van Hoijweghen, barokcello — Marie-Ange Boost, klavecimbel.)

De dans werd verzorgd door het  Modern Barock Ensemble (artistieke leiding Ingolf Collmar).  

De hofhouding zat op het koor, luisterde naar de muziek en geregeld waagde zich een koppel of een groepje aan een dans. Aan het eind van de avond werden ook de gasten die vanuit de kerk toekeken ten contre-danse genood. Vanwege de restauratiewerken die momenteel plaatsvinden was de kerkruimte zelf gedeeltelijk ontruimd en voorzien van een plancher… Aan het eind van de avond werden we door de gastvrouw naar huis gestuurd met een fabel (de kikker en de koe) van de hofleraar van de Dauphin, Jean de la Fontaine, waarop de koning opstond en samen met zijn hofhouding en (dansers en muzikanten) de kerk/het paleis verliet.

De Sortie