26 november, 16u missa Exaudi Deus (Lambert de Sayve)

OLV Geboorte kerk te Hoboken (Kioskplaats 88)

De Completen (een vocaal en instrumentaal ensemble uit Leuven) o.l.v. Bart Schoukens, brengen polyfone muziek aan het Habsburgse hof in Graz van rond 1600.

fragment uit de mis

De Missa Exaudi Deus van de Luikenaar Lambert de Sayve beleeft dan zelfs zijn primeur voor de Lage Landen

Portret van De Sayve (63 jaar) met lofdichten

Lambert de Sayve (1549 -1614) – u waarschijnlijk onbekend – is zo’n beetje de laatste Franco-Vlaamse Polyfonist die een grote carrière maakte in Europa, meer bepaald bij de Habsburgers in Oostenrijk.

Geboortig van ‘Saive’ (plaatsje nabij Luik), treffen Lambert in 1562 (= 13 jaar jong!) aan in de de kapel van de Habsburgers (Maximiliaan van Oostenrijk). Ca. 1569 wordt hij zangmeester in de abdij van Melk, die net door de Ottomanen was verwoest, en vanwege de Reformatie leeggelopen. Een ‘restart’ was dus nodig, from scratch. Van 1577 tot 1582 is De Sayve actief bij aartshertog Karl (in Graz) en nadien bij Matthias, aartshertog van Oostenrijk.

Toen deze in 1612 de keizerstroon besteeg, werd De Sayve meteen kapelmeester (muzikaal leider) van de Keizerlijke Weense Hofkapel (in die zin: opvolger van Philippus De Monte). Voor deze gelegenheid schreef De Sayve de kroningsmis en nog motetten in meerkorige Venetiaanse stijl.

Vooral in Graz was de Italiaanse muziek (van o.a. Giovanni Gabrieli) zeer gekend (en geliefd). Verschillende Italiaanse muzikanten waren er actief. In de koorboeken van aartsbiscchop Thomas Hren (Chrön), die daar lange tijd gouverneur was, treffen we een mis van De Sayve aan, geïnspireerd, gebaseerd, op een 7-stemmig motet van Giovanni Gabrieli: Exaudi Deus (luister, Heer), uit 1597, een ‘liturgisch hit’. De Sayve maakt hiervan een dubbelkorige mis in 14 stemmen! 

pagina met het kyrie uit de mis van De Sayve (Koor 1 . zevenstemmig)

Naast deze mis brengen de Completen ook een aantal instrumentale en vocale werken van tijdgenoten die gekend waren aan de hoven van Graz en Wenen.

Dit concert is uniek: het is immers de eerste keer dat deze mis van Lambert de Sayve in de Lage Landen uitgevoerd wordt!
Inkomprijs: € 18 aan kassa, € 16 in voorverkoop
Informatie en reservatiefrankpuntelsen@gmail.com

Bereikbaarheid: De O.L.V.-Geboortekerk Kioskplaats 88, 2660 Hoboken is bereikbaar met tram 4 (tijdelijk bus 2 vanaf Zwaantjes); met bussen 13, 14, 140, 29, 33 of met trein S32 Puurs-Roosendaal; met de auto kan je parkeren op de Kioskplaats of Lelieplaats.

concert 26 november © Bart Schoukens

Leave a Reply

Your email address will not be published.